Horeca ondernemer in the spotlight: Barbara Defour van Soepplus

09.10.2020

-

Business / People

Dat het soep zou worden wist niemand… Maar dat het met koken te maken zou hebben was voor Barbara Defour van bij het begin wel duidelijk. En toen het uiteindelijk soep werd, twijfelde niemand in haar omgeving eraan dat het heel wat meer ging worden… Plus dus.
 
 
Soep en aardig wat meer…
 

Barbara, is de liefde voor soep je al van kindsbeen af ingelepeld of zit de vork anders aan de steel?

Goh, ik vind soep natuurlijk lekker, maar het was eerdere de pure goesting om te koken die het vuur onder de pan heeft aangestoken. Ik heb eigenlijk een vrij klassiek traject afgelegd, weet je? De hotel- en toerisme school Spermalie in Brugge en de hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Eersteklas, grondig en de perfecte basis om met koken wat aan te vangen op professioneel vlak. 

Klassiek bouillonnetje dus?

Ja, maar daar heb ik wel nog een exotisch kantje aangebreid door naar Zuid-Afrika te trekken. Om mijn horizonten te verbreden en het rechtlijnige traject met wat yams en bakbananen te kleuren ben ik voor een jaar naar Stellenbosch in de Kaap-provincie getrokken. Stellenbosch is een van de belangrijkste wijngebieden van het land en ik heb daar mijn Vlaamse bagage verdiept en verbreed op een wijnboerderij/hotel/restaurant. Het is ook daar dat mijn vage kookdroom gerijpt is tot de idee om wat in de horeca of de voeding te doen, maar met de absolute ruimte om daarnaast ook een gezin te hebben.

En dan toch terug België voor soep en een plus?

Ja, de verblijfsvergunning werd een uitdaging en dan lonkt het Belgenlandje. Bovendien ben ik dan mij man tegen het lijf gelopen. Hij is architect en doet net al ik graag en voluit zijn eigen ding. Voor mij werd dat een lunchconcept met soep en salades zodat de droom van een gezinnetje ook ademruimte zou hebben. Een pand in de Lammerstraat was het perfecte opstapje: beneden soep en lunchsalades en boven wonen en huizen bedenken. En dan is alles beginnen groeien en bloeien. Met kinderen en een zaak die heel wat soeps werd, hebben we dan besloten om onze woonruimte op te geven en er extra zitruimte van te maken. En toen de Krook site achter ons vrij kwam hebben we dat mee geïntegreerd in onze zaak. Zo hebben we nu ook een binnenpleintje en achter het nieuwe stuk ook een heerlijk buitenterras.

En op welke manier is Horecafocus Staffable Payroll een smaakmaker voor jou geworden?

Soepplus bestaat ondertussen achttien jaar. Dan kan je in wat mindere tijden tegen een duwtje en da’s goed om weten. Maar dat wil niet zeggen dat we niet open staan voor nieuwe dingen. Zo start mijn dag altijd gevarieerd. Ik zorg dat de keuken in versnelling geraakt, daarna doe ik mee de bediening en zorg ik voor de administratie. We werken met vier vaste mensen in dienst en een wisselend team van extra studentenhulpjes. Daar komt wel wat papierwerk aan te pas. Ik deed dat in samenwerking met een interimkantoor. Maar dat liep niet altijd even vlot omdat ze geen specifiek inzicht hadden in de noden van een horeca-zaak. Veel extra stress dus. Op een dag is Jozefien van Horecafocus Staffable Payroll hier komen lunchen. Ze werd door een van de studenten bediend en vroeg me hoe ik dat aanpakte. Heel informeel heeft ze me toen verteld waarin Horecafocus Staffable Payroll het verschil maakt. Ik heb dan eerst even met wat andere zaken gecheckt hoe het zat, kwestie van niet over een nacht ijs te gaan. Maar dan heb ik de sprong gewaagde en ik kan niet nog meer tevreden zijn.

Vertel, hoe voelt het verschil?

Oh, vooral de absolute en heerlijke eenvoud en duidelijkheid! Er is een Drakensberg aan stress van mijn schouders gerold. Echt! De administratie loopt nu bijna zorgeloos en de service-gerichtheid is onvergelijkbaar. Die is bovendien heel breed en gaat echt niet alleen over papierwerk en beheer hoor. Ze weten daar wat horeca betreft echt waarover ze het hebben. En ook mijn werkstudenten merken het verschil. Eenvoudige en correcte contracten die op tijd klaar zijn en de betalingen die gladjes verlopen. Zij en ik worden er blij van. Er draait echt niks in de soep...