Horeca ondernemer in the spotlight: Sara Van Damme van Boon

28.09.2020

-

Business / People

Na achttien jaar als onderwijzeres in de lagere school was de grond bij Sara Van Damme wat uitgeput en begonnen de blaadjes te verwelken. Tijd voor wat vers, fris en groen. Tja, waarom niet vegetarisch? Had ze niet al lang haar boontjes te week gelegd in het badje van de zelfstandigheid?
 
 
BOON Appétit
 

Sara, vertel eens hoe en waarom je aan BOON bent begonnen?

Tja, hoe gaan zo’n dingen? Ik werd 40 en had nood aan een frisse, nieuwe uitdaging. Iets zelfstandig, liefst met eten en dan overtuigd vegetarisch, want ik heb al jarenlang een passie voor lekker en gezond tafelen die ik graag deel met iedereen rondom mij. En dan was er mijn man die architect is en van thuis uit werkt. Hij en zijn groeiende team barsten zowat uit de voegen van hun bureau op de bovenste verdieping van ons huis. Dus toen we tijdens een wandeling zagen dat het vroegere ijssalon Veneziana aan de Geldmunt te koop stond, hebben we niet lang geaarzeld. Na wat rekenwerk hebben we de sprong gewaagd. Een van de beste beslissingen die we ooit hebben genomen.

En hoe zit dat met die bonen?

Wel, het was van bij het begin al duidelijk dat ik een vegetarische lunchbar wilde openen.

‘t Is echt mijn ding en ik vind dat er gewoon nog veel te weinig zijn. En dan zoek je een concept. Feit is dat in vegetarisch eten bonen met hun hoog proteïnegehalte een goede vleesvervanger zijn. Ze geven substantie en zijn door hun variatie erg lekker. Elk slaatje krijgt dus zo zijn boontje: een zomerse Italiaanse salade met snij- en prinsessenbonen, een Oosters slaatje met knapperige edamame, Mexicaanse chili sin carne met vlezige rode bonen. De mogelijkheden zijn eindeloos en heerlijk. En wil je dan een kopje koffie na, dan kom je ook bij bonen terecht natuurlijk. 

Hoe evolueren BOON en jij verder? Ik zie ondertussen dat je naast vegetarisch ook vegan biedt. Vertel eens.

Ja, na vegetarisch is vegan natuurlijk een klein maar logisch volgend stapje. Die lunchmogelijkheden zijn zo mogelijk nog schaarser en voor mij past het perfect binnen mijn concept. Ik zie hier alleen maar lege borden en lachende gezichten. Het is hier dan ook echt geen geitenwollensokkenkeet he. Integendeel, funky en sexy slaatjes die passen bij de sfeer en het interieur. Daar hebben mijn man en ik wel voor gezorgd. Grappig was wel dat ik eerst hoofdzakelijk vrouwen als klanten had. Alsof er geen mannen zijn die lekker, bewust en gezond willen eten… Toch zie ik de laatste tijd vaker mannen binnenwandelen al dan niet voor een snelle werklunch. 

Horecafocus Staffable Payroll en jij? Two peas in a pod?

Oh, echt wel ja! En dat komt vooral door de zeer persoonlijke aanpak van Jozefien vind ik. Ze is mijn area commercial manager en ik kende haar al van vroeger. Toen ze de overstap naar Horecafocus Staffable Payroll maakte, ben ik zonder aarzelen met haar meegegaan. Nog geen moment spijt van gehad. De online tool die ik gebruik om mijn Dimonas en contracten te vereenvoudigen is fantastisch en zo gemakkelijk. Ik vind ook dat de prijs voor hun diensten gewoon correct is en met hun marktkennis betekenen ze echt wel wat voor mij. Maar Jozefien die maakt met haar persoonlijke en vriendelijke aanpak echt het verschil. Ze valt heel regelmatig binnen om te horen hoe dat de zaak en ik het stellen. En lukt het niet dan krijg ik steevast een telefoontje. Geen moeite is haar te veel. Zalig gewoon want je hebt het gevoel dat je ertoe doet. Dat is bij een doorsnee interim-bureau wel eens anders...